SilverDraken

Livet som mamma till Love, Freja och Saga, sambo till Rickard.

Dags att ge upp

Publicerad 2014-05-30 20:57:16 i ♥ Saga ♥,

Har inte skrivit så mycket här men några vet att vi har haft det väldigt kämpigt med amningen. Eller jag har och Saga har blivit lidande.
Jag ville/vill amma så himla gärna, helt otroligt gärna. Ville att det skulle funka då hela gravdititen har varit ett helvete och jag har inte ens skrivit ner hälften av hur dåligt jag mått. Ville att amningen skulle bli vår revansch, min och Sagas sätt att komma nära varandra på det speciella sättet som man gör.

Men redan från start strulade det, redan innan vi åkte hem från BB så blödde min ena bröstvårta och hon kräktes mitt blod i omgångar. Första veckan så blödde mina bröstvårtor massor, Saga åt rent blod, bajsade svart och kräktes massor då hon antagligen blev illamående av blodet. 
Fick mjölkstockning redan på fredagen (hon är född söndagen innan) och hela första helgen gjorde det så ont och bröstet med stockningen var knallrött. Men jag kämpade på och det blev bättre som tur var. 

Ena såret ville dock inte läka utan gjorde gräsligt ont varje gång det slets upp och på andra så var det nästan läkt men inte riktigt. Jag har gråtit floder, spänt mig, inte velat men kört på ändå och det har slutat med att Saga inte vill ta tag, inte suga ordentligt, bara grät länge innan hon tog tag och min mjölk har sinat. 
Idag på bvc vägde hon 3085 vilket är 30 gram mindre än för över en vecka sen. Min lilla tjej har alltså gått ner i vikt och väger nu under födelsevikten igen, 19 dagar gammal.

Förstod att det var så men ville inte inse det. Har gråtit så mycket över allt, över hur ont jag har haft, över att hon inte mått bra, fått i sig mat och varit ledsen hon med och inte kommit till ro på flera dagar. Det blev en ond cirkel och jag borde vetat bättre. Eller jag visste bättre men jag är otroligt envis och jag ville så gärna att det skulle fungera. Ni kan inte ens förstå hur mycket jag ville att amningen skulle fungera. Men nu gör det inte det och det smärtar mig så mycket, har gråtit oändligt med tårar över det idag och var helt knäckt.

Det känns dock bättre nu, hon har ätit ersättning två gånger och är en helt annan bebis. Hon är nöjd, piggare när hon är vaken och sover så gott när hon sover. Gott och länge och ser så rofylld ut i sömnen. 
Det har även släppt en stor, tung sten från mina axlar och framåt eftermiddagen försvann tårarna och byttes mot ett lugn hos mig med även om de är tillbaka nu när jag skriver detta. 

Jag har kämpat mig blodig och gjort allt jag kunnat för att såren ska läka, brösten ska må bra och har tillbringat timme efter timme i soffan med Saga vid brösten fast det gjort ont. 
Ingen kan säga att jag inte gjort allt men det fungerar inte och det är dags att ge upp. Det är inte värt det mer och jag vill påbörja mitt liv som trebarnsmamma, jag är värd det och mina barn med. Alla tre har blivit lidande och Rickard med, han har tröstat mig så många gånger när jag börjat amma men han har inte kunnat göra mer än det. 

En nöjd, mätt och belåten Saga som för första gången på över en vecka sover gott efter att ha ätit sin första flaska ersättning! 

Nu ska vi ta oss ut och iväg, ta emot besök och bara njuta av vår lilla bebis.
Vår vackra, fina lilla Saga. ♥

//Johanna

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela