SilverDraken

Livet som mamma till Love, Freja och Saga, sambo till Rickard.

Mina åsikter!

Publicerad 2010-03-31 20:49:21 i Johanna,

Jag har en del åsikter som ingen annan har men har brukar inte så ofta uttala mej om det eftersom jag tycker att det är oviktigt. Man umgås inte med folk för deras åsikter om hur man sköter/tar hand om sitt/sina barn.
Men jag står för mina åsikter och kan argumentera för dom och på grund av delade meningar i frågan om vad små barn bör äta/inte äta tänker jag nu en gång för alla framföra min högst personliga åsikt så ingen behöver bry sej sen.

Från början handlar det hela om McDonalds-mat så börjar där. 
Jag anser att barn under 2 år inte ska äta sån mat då det enbart är flottigt, friterat och onyttigt. Visst finns det lite bättre mat där med men inte tillräckligt bra för att det är motiverat att gå dit med små barn. 
Den som ens tänker tanken på att ge Love sån mat kan genast glömma det då det inte är en chans att han ens får smaka. Sån mat som pizza, McDonalds-mat och liknande är nåt som barn klarar sej utmärkt utan och nåt man inte ens ska unna sina barn, inte i min värld. Man gör inte sitt barn en tjänst genom att introducera sån mat.

Min åsikt runt fikabröd är att det inte är nödvändigt för barn att äta och ska dom äta ska dom göra det med måtta. 
Det kommer dröja ett bra tag till innan Love får smaka nåt sånt och när han gör det ska jag baka nåt "nyttigare" själv. Man kan fika med nyttigare, roligare grejer med.

Saft är visst ett hett ämne och den som ger Love saft kommer jag bli väldigt osams med!
Det är väl världens mest omotiverade dryck att ge till små barn, saft är ju bara socker!
Klart att barn tycker att det är godare än vatten, säger sej självt. Men barn dricker det man ger dom och ger man dom saft så självklart vill dom inte ha vatten sen. Saft är verkligen inget barn behöver eller ens behöver smaka, Love älskar vatten över allt annat och det hoppas jag kan fortsätter med.
Han har testat att dricka Drikki en gång, morotsdricka en gång och det var bara för att testa. Barn ska dricka välling, ersättning och vatten, inget annat! (Även om det självklart finns undantag, men tyckte det var irrelevant).

"Svenska barn dricker i genomsnitt cirka två deciliter saft och läsk per dag. Vart tionde barn dricker mer än fyra deciliter saft och läsk per dag.

Läsk och saft innehåller mycket energi (kalorier) och socker men inga vitaminer och mineraler. En av de viktigaste sakerna man kan göra för sitt barns hälsa är därför att minska på barnens läskkonsumtion. Spar läsken och saften till festliga tillfällen.

Lättmjölk eller vatten är den bästa måltidsdrycken för barn. Vattnet blir lite roligare med till exempel skivor av citron, lime, äpple, gurka eller bär. Kolsyrat vatten går också bra, om barnet tycker om det."
Citatet är från Livsmedelsverket, läs gärna mer om barn och mat där!


Självklart ska barn smaka på allt, allt som är passande. Sunda försnuftet säger att allt som är sött, flottigt och inte bra för vuxna inte heller är bra för barn, speciellt inte barn under 1 år som inte ens får äta salt.
Love får smaka på det mesta, han äter i princip det vi äter.
Jag och Rickard har utan att ens behöva prata om det kommit överens om att han inte ska få smaka sött och liknande eftersom det känns och är helt fel. Vi vill att Love ska ha en bra start på livet och det tycker vi han får nu!
Allt sött och sånt kommer han få i sej tillräckligt senare i livet utan att vi proppar i honom massa nu när han inte ens vet vad det är. Han kan inte sakna nåt han aldrig smakat och det finns tillräckligt många smaker i mat, man kan krydda själv så all världens smaker kommer fram. Han kommer inte bli en sämre unge bara för att vi väntar med att införa socker, socker är definitivt inte livsnödvändigt. Inte den sortens socker som är ex saft, kakor och godis.

Men det här är mina åsikter
, och även Rickards, och jag står för det jag säger/skriver.
Jag skiter fullständigt i vad ni stoppar i era barn, vad era åsikter är och hur ni gör med just erat barn. Ni får jätte gärna låta erat barn äta på McDonalds, dricka saft eller vad som.  
Acceptera mina åsikter, tjata inte att Love ska få smaka sötsaker, se inte heller ner på mej då det är detta val vi gjort för Loves skull. Passar det inte så umgås inte med mej! 

Skulle kunna skriva så mycket mer men det räcker här.

//Johanna

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela